Sākums » 2011 » Janvāris » 6 » Mežgaļu astoņgadīgās skolas vēsture. (2. turpinājums)
10:21 PM
Mežgaļu astoņgadīgās skolas vēsture. (2. turpinājums)

Kara dienas.

Kopš Staļiņgradas kaujas vācu armija vairs neatžirgst. Zem pastāvīgiem Padomju armijas triecieniem tā nemitīgi atkāpjas uz rietumiem. Pēc otrās frontes atklāšanas šī vācu armijas atkāpšanās paātrinās. Gaisā parādās padomju lidmašīnas. Jūlija beigās, 1944. gadā, notiek cīņas skolas rajonā. Uz pāris dienām skolā piestāj vācu karaspēka nodaļa. Skolas pārzinis un skolotāji aizbēg no frontes rajona. Skola paliek neapsargāta. Vācieši atkāpjas. Skolā apmetās padomju karavīri, šeit ierīko kara hospitāli.

Laimīgā kārtā skola necieš tiešā kara darbībā, galvenā ēkā un dzīvokļu māja paliek ložu un bumbu neskartas. Vācieši nocietinājušies uz 5 km attālās Mēmeles upes, bet 17. septembrī viņus no turienes padzen. Ierodas Bauskas apriņķa komiteja un uzsāk darbu. Organizē arī skolu tīklu.

Par skolas direktoru ieceļ Frici Beķeri. Sākās skolas organizēšana. Ļoti daudz darba. Apkārt skolai dziļi ierakumi, grāvji. Tie jāaizber. Jāsakārto skolas soli un inventārs. Frontes drūmajās dienās daudz kas pazudis, bet par zudušo nav laika sērot – bērni gaida mācību sākumu. Skolotāji pašu spēkiem visu satīra, sakārto, salabo atlikušos mācību līdzekļus. Un tad pienāk vēsturiskā diena – 1944. gada 2. oktobris, kad skola kā padomju skola atkal atver savas durvis. Par spīti tam, ka turpinās karš, iesākas spraigs skolas darbs.

Skolotāji ir šādi: Fr. Beķeri, M. Fatare, T. Piebalga, I. Sveikacka, L. Ķerpis, E. Saulājs, E. Ušerovska, un K. Assers.


Skolotāju kolektīvs 1946./1947. m. g. rinda no kreisās: Fr. Beķeris, M. Fatare, A. Beķere un J. Paviļons rinda no kreisās: V. Sutena, E. Ušerovska, R. Salmiņa.

1946. gadā no novembra līdz 9. decembrim skolā ierīko elektrisko apgaismošanu – uzstāda vēja ģeneratoru. Līdzekļus atvēla apriņķa Tautas izglītības nodaļas vadītājs J. Sīnis. Uzstādīšanu izdara divi speciālisti no Rīgas. Viss kopā izmaksā 10 000 rubļu (pēckara naudas izteiksmē). Šī pasākuma iniciators – Fr. Beķeris. Pabeidz instalāciju un iekārtu vada skolotājs J. Paviļons.

1946. gada rudenī tiek aizvākta milzīga grants kaudze no skolotāju mājas dienvidu gala, zeme nolīdzināta un ierīkots celiņš mājas galā.

1947. gada pavasarī iesākti veidot apstādījumi. Vispirms iestādīti ceriņi skolas ēkas dienvidu galā, izplānots un izveidots grants celiņš, kas savieno abu ēku parādes durvis.

1947. gada vasarā tiek izbūvētas atrakcijas rotaļu laukumā. Rotaļu laukumu izplānoja Fr. Biķeris ar skolotāju L. Ķērpi. Būvējuši A. Žindulis un A. Kirilko. Šī paša gada vasarā skolas telpās tiek izbūvēta pirts iekārta – krāsns gara mešanai, cementa rezervuārs siltajam ūdenim. Vēlāk rezervuārs tiek izgatavots no metāla. Skolēni nu ik piektdienas mazgājas balti!… 1948. gada ievērojams ar to, ka iesākts ļoti plašs skolas apzaļošanas darbs. Skolā izveidojas tradīcija, ka katra izlaiduma klase skolas teritorijā iestāda, skolu beidzot, savu kociņu.

Kalniņa virsotnē paceļas skaista lapenīte 1949.gads

Skaista kļūst skolas apkārtne…

Skolotāja J. Paviļona atmiņu stāsts par skolas apstādījumu veidošanu.

Kad celiņš uz dzīvojamo māju bija izveidots, radās vajadzība izveidot trijstūra zemes gabaliņu skolas ziemeļrietumu galā. Cik grūti ir tam, kuru nostāda klajumā, kur it nekā nav, un liek kaut ko veidot. To visu varētu prasīt no dārznieka – speciālista, bet tāda nav, viss jāzina pašam – pašam jāizdomā, jāizmēra, jāierīko. Ir jāsteidzas, jo skolas direktors Fr. Beķeris nepacietīgi gaida norādījumus, gaida ar lāpstām bruņojušies bērni.

Kad Mazais parks izplānots un ziemeļrietumu loka ceļš nosprausts, tā abās pusēs rokam nelielu grāvi, ko ārpusē 1948. gada 16. aprīlī apstādām ar lazdām. 19. aprīlī sastādīja liepiņas apkārt deju laukumam, bet 21. aprīlī liepiņu starpā sastādīja ceriņus.

Vairāk vajadzēja padomāt par skolas priekšā atrodošā laukuma izveidošanu. 15 m no skolas iestādījām liepiņu dzīvžogu un divas prāvas liepas dzīvžoga rindā. To visu paveicām 27. un 29. aprīlī. Maijā tika iestādītas eglītes ziemeļu pusē uz robežas un blakus ceļam pie rotaļu laukuma. 1948. gadā gandrīz pabeigti visi stādījumi un ierīkots puķu dobes Mazajā parkā.

Direktoram Fr. Beķerim rodas doma, ka jāierīko vēl atsevišķs parks, kurā jāatrodas kalniņam ar kanālu apkārt un sēnīti galā. Projektēju pēc Budbergas parka kalniņa parauga – 10 m diametrā. Un tad sākas rakšana. Mazākie nadzīgi loba velēnu, parādās melns 4m plats gredzens. Bērni ātri pagurst. Kalns prasa milzu pūles. Kādu svētdienu direktors rok viens pats, visu dienu līdz pagurumam, bet kalns necik augstu nepaceļas. Tas prasa ilgstošu, smagu darbu.

Visgrūtāk veicas pēdējie darbi: pagatavoju koka šablonu, ar kura palīdzību veidojām kalniņu nošķelta konusa veidā. Tas jānoklāj ar velēnām, kuras jānes augšā. Traucē dubļi, lietus, tādēļ kalniņu pabeidzām 1948. gada 7. oktobrī. Pamazām skola pieņem koptas vietas izskatu. Bet kopšanu traucē neglīta, veca rija, kas saglabājusies no neatminamiem laikiem. Tā atrodas starp skolas ēku un dzīvojamo māju – taisni ceļa vidū. Laika gaitā tā galīgi sabrukusi – sanāk bērni un sākām pamazām to noplēst. Ar māla gruvešiem aizbērām zemās vietas parka ziemeļu stūrī. Pazūd pagātnes ēnas. Vieta pamazām kļūst līdzena.

Direktor jau sen lolo cerību pie skolas uzcelt statuju. Beidzot Mārtiņš Zauns Rīgā izveido statuju no mākslīgā akmens. Šo statuju automašīna atved uz Mežgaļiem un uzstāda pie skolas. Vēlāk pie tās ierīko soliņus, šī vieta kļūst bērniem par iemīļotu gan atpūtai, gan mācībām. 1949. gada pavasarī vēl veicam vairākus stādīšanas darbus: vispirms sastādījām ievas ap kalniņu, pēc tam melnalkšņu aleju parka ziemeļu malā divās rindā.

Mežgaļu skolas naturālisti , piedalāmies milzīgajā skolas apstādīšanas un apkopšanas darbā, nav aizmirsuši arī savu tiešo uzdevumu – izvest zinātniski – pētnieciskos darbus savos izmēģinājumu lauciņos. Tā skolā top atbilstoši prasībām izveidoti izmēģinājumu lauciņi Ar apstādījumu izveidošanu darbs pie kalniņa nebeidzas. Kalniņa galā uzcēla lapenīti, pāri kanālam uzbūvēja skaistu tiltiņu, izgatavoja uzkāpšanai kalnā cementa kāpnes ar baltām margām.

1949. gada rudenī turpinās stādījumi skolas parkā. Tiek iestādīti četri skābaržu kociņi, kurus no Svitenes parka palīdz atgādāt skolotājs Hammers. Taču kociņi neizturīgi un 1950. gada bargajā ziemā tie izsalst. Pie mums vairs nav vientuļi. Jaunie kociņi aug, iezīmējas jaunā parka kontūras. Ja pārējā apkārtne ir neglīta un nolaista, tad mums skaistums nav jāmeklē – mēs to izveidojam uz vietas.

Skolas apkārtnes izdaiļošanas darbs pamatos beidzās ar to, ka no Rīgas tiek atvesta pēc Šmalca projekta izgatavota vāze un uz tiek uzstādīta skolotāju dzīvojamās mājas priekšā – apaļi izveidotās puķudobes vidū.


Skolas direktors Fr. Beķers pie vāzes 1950. g maijā.

Kategorija: Mežgaļu skola | Skatījumu skaits: 1865 | Pievienoja: anddam | Birkas: mežgzļu pamatskola, mezgzlu pamatskola | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 1
1 viktors  
0
es taja skola mācos

Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]